CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

tiistai 11. syyskuuta 2012

PELKISTETTY ARMO

Mitä armo kaikesta riisuttuna on? 

Syyskuun 11. edustaa isolle osalle läntistä maailmaa terrorismin vuosipäivää, jolloin ääri-islam iski Yhdysvaltoihin. Mutta tänään luin uutisen iranilaispastori Youcef Nadarkhanin vankilasta vapautumisesta. Iranin hallinto oli tuominnut hänet kuolemaan kristittynä ja kristinuskon levittämisestä viime keväänä. 
Mediassa levisikin kuvia ja uutisia, että kuolemantuomio olisi pantu keväällä täytäntöön. 
Kansainväliset vetoomukset ja miljoonat esirukoukset ovat vapauttaneet Youcef Nadarkhanin tänään vankilasta. 
Syyskuun 11. päivä – näkökulmasta riippuen voi olla tuhon, kuoleman ja terrorismin päivä. Mutta se voi olla myös armon ja pelastuksen päivä. Riippuen ihan omasta katsantokannastamme ja mikä saa huomiomme. 

Paavali kirjoittaakin armon Jumalasta: 

”Sanoohan hän: ’Sopivalla ajalla minä olen sinua kuullut ja pelastuksen päivänä sinua auttanut.’ Nyt on sopiva aika, nyt on pelastuksen päivä” (2.Kor.6:2, Raamattu kansalle käännös). 

PIPO PÄÄSSÄ 

Minulle henkilökohtaisesti tämän vuoden syyskuun 11. päivä on merkinnyt sädehoitojen alkua. Samaan kulminaatioon, itse asiassa viime viikonlopusta näihin muutamiin päiviin liittyy pitkien sytostaattihoitojen aiheuttama hiusten lähteminen. ”AUTS!” 

Uskoisin, että naiselle hiusten menetys on paljon kovempi juttu, mitä miehelle. Varsinkin, kun olen kaljuuntunut viimeiset kymmenen vuotta hitaanlaisesti. Nyt tapahtuu sitten se lopullinen silaus kertaheitolla. Tietysti itseäni hiukan potuttaa hiusten lähtö. 
Joillekin se on kuin liikennemerkki, että ”jaahas, tuossa menee syöpäpotilas”. 
Hiukan keventääkseni tunnelmaani teetin jo viime talvena moottoripyörämessuilla mustan pipon, johon kirjailtiin kultaisilla kirjaimilla sanat ”Your Kingdom Come” eli ”Sinun Valtakuntasi tulee.” 
Nyt pipolle on käyttöä prätkähuivin ohella, vaikka se prätkä on edelleen kaupassa. Teksti on samalla uskoni julistus ja tunnustus Jumalan suvereenista hallintavallasta ja kuninkuudesta. 
Riippumatta tunteistani tai olosuhteista elämässäni. 
Blogini yläbannerissa näet minut mainittu pipo päässä… 

Miettiessäni hiukan epävarmana ihmisten mahdollista reaktiota tai loukkaantumisia (kun jotkut ovat niin pikkusieluisia) saarnaamassa pipo päässä, rakas vaimoni sanoi siihen: ”Kysy niiltä ihmisiltä, kuka on valmis vaihtamaan kanssasi osia, jos joku loukkaantuu.” 

Mutta entä jos pipo kiristää? 

Kirjoitin viime blogauksessani äärikarismaattisuudesta. 
Olen pastorina hoitanut äärikarsimaattisuuden kouriin joutuneita uskovia. Nyt mieleeni tulee taas hengellinen lakihenkisyys, opillinen pakko-oikeaoppisuus, pakkointtäminen siitä mikä on syntiä ja miksi joku on ehdottoman oikeassa jossakin uskonnollisessa ”faktassaan”. Tätä lakihenkisyyttä kutsutaan myös tiukkapipoisuudeksi. 
Ajattelu ja suojausmekanismit oletettuja uhkia kohtaan ovat niin suuria, että omaa näkökantaa ollaan valmiit puolustamaan ja ajamaan vereslihalle saakka. Viis siitä, jos heikommat elon tiellä sortuu ja pakenee seurakunnasta! 

Lain noudattamisessa on vain yksi ongelma: Kristus täytti kaiken lain ja uskonnollisen vaatimuksen ristillä huutaessaan ”se on täytetty” (Matt.19:30). 

Lainvaatimuksissa näyttää unohtuvan yksi ajatus Jeesuksesta: 
”hän oli täynnä armoa ja totuutta” (Joh.1:14). 

Ilman armoa, jonka eteen et voi tehdä mitään, et rukoilla ainuttakaan rukousta, laatia ainuttakaan syntilistaa, saarnata ainuttakaan parannussaarnaa, ei olisi uskoasi Jeesukseen, ei olisi seurakuntaa joka toteuttaa Jeesuksen suurta lähetyskäskyä. 
Älä unohda, että sanoma Jeesuksesta on ILOSANMOA! 
Markuksen evankeliumi alkaa sanoilla ”Ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta, Jumalan Pojasta” (Mark.1:1, vuoden 1992 kirkkoraamattu). 

Onko Jeesus sinulle ilosanoma? Onko tapasi kertoa ja viestiä evankeliumi sen kuulijalle ilosanoma? 

Eräs ystäväni sanoi vuosia sitten: ”Sanoma rististä voi olla loukkaus ihmisille. Mutta älköön tapamme kertoa ja julistaa häntä loukatko ketään.” 

Olen ollut elämäntilanteessa, jossa en voinut syvän tajuttomuuden takia rukoilla ainuttakaan rukousta pernavaltimoni repeämisen vuoksi kuusivuotta sitten. Kävin niin sanotusti kalkkiviivoilla. 
Näin elämän virran ja paratiisin ikuiset niityt… 
Paluuni takaisin elämään oli lääketieteellinen ihme. 
Minulle se oli armoa, jonka eteen en voinut tehdä yhtään mitään! 

Lainsaarnaajat, mitä on armo? 
Mikä osuus sillä on pelastumissasi tuomiolta ilman Jeesusta Kristusta? Tai toisen kohdalla, jolle haluat kertoa Jeesuksesta? 
Ilman armoa ja sen syvää, henkilökohtaista tuntemista ja todeksi elämistä et voi tuntea ja saarnata lakia. Johannes kirjoittaa: 
”sillä laki on annettu Mooseksen kautta, armo ja totuus ovat tulleet Jeesuksen Kristuksen kautta” (Joh.1:17). 

Evankelista Ritu Ylipahkala on sanonut, että ”pipoja löytyy joka kokoa. Älä ala sovittamaan kireää pipoasi toisen päähän. Jos piposi kiristää, on helpompi vaihtaa pipoa kuin päätä.” 

PELKISTETTY ARMO 

Nykyisen sairauteni keskellä aloin jokunen päivä sitten miettimään mitä on pelkistetty armo? 
Tilanteessa, jossa meidät täysin riisutaan, tyhjennetään; tilanteessa jossa kaikki uskonnollisuus kuolee ja rukouksemme saatavat jäädä kahden sanan varaan, ”Herra armahda”. 

Mitä on pelkistetty armo? 

Julkaisimme tänään ITIS UNELMA Facebook seinällämme seurakunnanistutustamme koskevan lausuman. Se sisältää ajatuksen siitä, millaisesta seurakunnasta Itä-Helsingissä unelmoimme ja olemme unelmoineet jo runsaat kaksivuotta. 
Nyt kun alamme pikkuhiljaa ehostamaan ja kalustamaan Myllypurossa uutta toimitilamme, on aika ilmaista jotain oleellista myös ulospäin. 
Kolme keskeisintä ajatusta seurakuntanäkemyksestämme kuuluu seuraavasti: 

ITIS UNELMA on näkemys Jumalasta ja seurakunnasta, joka kerää erilaisten ihmisten murtuneet unelmat, elvyttää rikotun toivon, palauttaa turvallisuuden, luo rajat rajattomuuteen, vapauttaa kahlitut ja rakastaa rikki menneet ihmiset, ihmissuhteet ja perheet ehjiksi. 

ITIS UNELMA koostuu erilaisista taustoista tulevista ihmisistä, joita Jumala on saanut eheyttää. 
Voimme olla yhä monella tapaa keskeneräisiä, mutta keskeneräisyys ei ole este tulla joukkomme. Elämäämme muuttava voima on Jumalan rakkaus. Uskomme, että Jumalan rakkaus ja armo saa meissä aikaan muutokset. Ja tämä ilman mitään uskonnollisuuden pakkoa. 

ITIS UNELMA on näkemys toimintatavasta ja kulttuurista kertoa ja osoittaa ilosanoma Jeesuksesta niin, että se todella on ihmisille ilosanoma. Toimintatapoina ja kulttuurina se ei loukkaa tai tuomitse ihmisiä, mutta ei myöskään häpeä sanomaa ristiinnaulitusta Kristuksesta. 

---- 

Niin, se varsinainen ja viimeinen kysymys: 

Mitä on pelkistetty armo

 Sitä, että eräänä ikuisuuden aamuna huomaamme olevamme taivaassa Jeesuksen seurassa.

 ----

Raamatun viiteet ITIS UNEKLMA seurakuntanäkemyksestämme: 

Profeetta Hesekielin kirja, luku 34 jae16 Johanneksen ensimmäinen kirje, luku 4, jakeet 7 - 10 
Matteuksen evankeliumi, luku 11 jae 5; Markuksen evankeliumi, luku 1 jae 1 
Paavalin kirje roomalaisille, kuku 1 jae 16; Paavali ensimmäinen kirje korinttilaisille, luku 2 jae 2

0 kommenttia: